Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 14:49

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ;

Η απάντηση είναι ναι! Το παλιό αυτό ρητό είναι διαχρονικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη και η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν θετικά στην διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Μια τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού σχετικά με την ερωτική διάθεση.

Η ερωτική διάθεση εξαρτάται αναμφίβολα από την συνολική κατάσταση της υγείας σας. Η ισορροπημένη διατροφή θεωρείται σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επίσης η σωστή διατροφή συμβάλλει στην διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι που έχασαν βάρος απέκτησαν καλύτερη ερωτική διάθεση απ' ότι είχαν πριν αδυνατίσουν, όπως έχουν δείξει οι ανάλογες μελέτες.

Ας εξετάσουμε λοιπόν το θέμα <ο έρωτας περνάει από το στομάχι> από 3 διαφορετικές οπτικές γωνίες και να δούμε που συγκλίνουν.

1)Αρχαία Ελλάδα, 2)Ψυχολογία, 3)Επιστήμη.

1. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν θα δείτε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε η διατροφή στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Το μυστικό τους στηριζόταν στην υγιεινή διατροφή που ήταν πλούσια σε αφροδισιακές τροφές. Η λέξη <αφροδισιακό> προέρχεται από την λέξη <Αφροδίτη>, όπου η θεά Αφροδίτη της αρχαίας Ελλάδας ήταν η θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς. Έτρωγαν λοιπόν ελαιόλαδο με ντομάτα κάτι το οποίο αυξάνει την ερωτική διάθεση των αντρών και τεκμηριώνεται από επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησε το Ουρολογικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης. Πράγματι ελαιόλαδο μαζί με λυκοπένιο, που βρίσκεται στις ντομάτες, αυξάνει την ερωτική διάθεση των αντρών. Ακόμα οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν τσάι με μέντα, που όπως έχει αποδειχθεί, η μέντα καθώς και η κανέλα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος. Φυσικά από το διαιτολόγιό τους δεν έλειπαν οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια αλλά και τα σύκα. Και οι 3 τροφές αυξάνουν την λίμπιντο. Τέλος οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν γυμναστική και δεν κάπνιζαν. Μελέτες δείχνουν ότι το τσιγάρο ενισχύει την δυσλειτουργία των γεννητικών οργάνων.

2. Προσεγγίζοντας τώρα την δεύτερη οπτική γωνία, θα γίνει αναφορά στο φαινόμενο <σφίξιμο στο στομάχι>. Όταν αντικρίζετε το πρόσωπο με το οποίο είστε ερωτευμένοι σας δημιουργείτε αυτό το αίσθημα. Αυτό έχει να κάνει με την αδρεναλίνη, η οποία τρέπει την ροή του αίματος από το στομάχι στους μύες. Η μειωμένη ροή του αίματος στο στομάχι δημιουργεί μια προσωρινή <απενεργοποίηση> του και συνάδει στην προσωρινή απώλεια όρεξης. Πράγματι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Επίσης θυμηθείτε πως νιώθετε όταν λαμβάνετε από τον/την σύντροφο σας την απαραίτητη φροντίδα, όταν ακούτε από το στόμα του θετικά σχόλια αλλά και όταν σας προσφέρει συμπαράσταση στα δύσκολα. Δημιουργούνται αμέσως θετικά συναισθήματα και χαρά. Αυτό ενεργοποιεί τα ερωτικά συναισθήματα προς τον άνθρωπό σας. Όταν νιώθετε ερωτευμένοι ο οργανισμός εκκρίνει την ντοπαμίνη, μια ουσία που εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή σας, όπως θα δούμε παρακάτω. Η ντοπαμίνη μεταφέρει συναισθήματα χαράς και ευφορίας από μια περιοχή του εγκεφάλου σε μια άλλη.

3. Μένει λοιπόν να δούμε την επιστημονική πλευρά του θέματος. Θα ασχοληθούμε με δύο σημαντικούς νευροδιαβιβαστές, την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα την ερωτική διάθεση. Οι νευροδιαβιβαστές μεταφέρουν μηνύματα από το σώμα προς τον εγκέφαλο και το αντίστροφο. Τροφές που ανεβάζουν την σεροτονίνη είναι οι μπανάνες, οι μελιτζάνες, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα ψάρια, η ντομάτα, τα αυγά, η γαλοπούλα, τα φασόλια, τα μήλα, η βρώμη, το κοτόπουλο. Επίσης τα γλυκά και η σοκολάτα ανεβάζουν την σεροτονίνη, όμως εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί η σοκολάτα και τα γλυκά αυξάνουν την ποσότητα της αρκετά γρήγορα χωρίς όμως καθόλου διάρκεια. Όσο γρήγορα ανεβαίνει η σεροτονίνη άλλο τόσο γρήγορα πέφτει. Εννοείται ότι η σοκολάτα δεν απαγορεύεται αλλά χρειάζεται μέτρο για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλετε.

Τροφές που διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης είναι τα πρωτεϊνούχα δηλ. κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά και το φύτρο του σιταριού. Επίσης ο βασιλικός, το μαύρο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, οι καυτερές πιπεριές, το μάραθο, το σκόρδο, η πιπερόριζα, το δεντρολίβανο, το κύμινο, το σουσάμι, ο καφές και το τσάι.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παραπάνω τρόφιμα καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες και όχι φυσικά η μια σε βάρος της άλλης. Π.χ. πέντε καφέδες την ημέρα και καθόλου φρούτα.

Τέλος θα δούμε ποιες τροφές ρίχνουν την λίμπιντο, η οποία έχει να κάνει άμεσα με το αίσθημα του έρωτα. Το άσπρο ψωμί αλλά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να βουλιάξουν την ερωτική επιθυμία, σύμφωνα με έρευνες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν πολύ γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία με την σειρά τους σχετίζονται με την κατακόρυφη πτώση ενεργητικότητας. Επίσης η ανεπάρκεια σιδήρου μέσω της διατροφής μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι ελαττώνεται η ενεργητικότητα.

Η ισορροπημένη διατροφή λοιπόν, συμβάλλει και στην καλή ποιότητα της ερωτικής ζωής και στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Η επίδραση ενός φαγητού διαφέρει από άτομο σε άτομο. Γι' αυτό είναι δύσκολο να επιλέξετε με σιγουριά τις τροφές για ένα ρομαντικό δείπνο. Το σίγουρο είναι ότι η προετοιμασία, η φροντίδα και η αγάπη που θα δείξετε για την παρασκευή του δείπνου για τον άνθρωπο που σας ενδιαφέρει είναι από μόνο του το καλύτερο αφροδισιακό.

Συνδυάστε λοιπόν τις κατάλληλες τροφές και δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό δείπνο. Το δείπνο πρέπει να σας γεμίσει ενέργεια χωρίς να βαρύνει το στομάχι.

Τέλος για το γλυκό αν δεν θέλετε κάτι εξειδικευμένο που θα προσθέσει θερμίδες, προτιμήστε απλές φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα. Και τα δύο θα βοηθήσουν τους νευροδιαβιβαστές σας να μεταφέρουν τα ανάλογα μηνύματα!

Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά για την γιορτή των ερωτευμένων...!!!

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ