Πέμπτη, 31 Ιούλιος 2014 13:40

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ

Κατάπαυση του πυρός, έστω και για 24 ώρες, αποφάσισε ο Ουκρανικός στρατός, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, προκειμένου εμπειρογνώμονες να μεταβούν στο σημείο συντριβής του Μπόνιγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στα ανατολικά της χώρας.


Οι εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία και την Ολλανδία, αλλά και ρώσοι εμπειρογνώμονες, επιχειρούν σήμερα να φτάσουν στην περιοχή της τραγωδίας, ύστερα από πολλές αποτυχημένες απόπειρες αυτή την εβδομάδα εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώνονται στην περιοχή ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το αίτημα για την κατάπαυση του πυρός απηύθυνε στον ουκρανικό στρατό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Πριν από λίγο, το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο την ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μετέδωσε ότι ρώσοι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στην περιοχή για να εξετάσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους μαζί με την διεθνή ομάδα.

"Ρώσοι εμπειρογνώμονες σκοπεύουν να συναντηθούν με τον επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής...και να παραδώσουν όλο το υλικό το οποίο ο πρόεδρος της επιτροπής είχε ζητήσει", αναφέρεται στην ανακοίνωσε η που μετέδωσε το πρακτορείο.

Μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συμμετέχουν επίσης στην ομάδα, η οποία επιχειρεί την ασφαλή της μετάβαση στην περιοχή όπου το αεροπλάνο κατερρίφθη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό.

Παρότι οι περισσότερες σοροί έχουν περισυλλεχθεί από τον τόπο της συντριβής, κάποιες παραμένουν εκεί μαζί με τα προσωπικά είδη πολλών από τα θύματα.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι έως και 80 σοροί ενδεχομένως να βρίσκονται εκεί και εξέφρασε ανησυχίες ότι η Μόσχα «υπονομεύει ενεργά» τις έρευνες.

«Είχαμε την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη από την ουκρανική κυβέρνηση, αλλά οι μάχες μαίνονται στην περιοχή και δεν υπάρχει εκεχειρία», δήλωσε στο δίκτυο ABC η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατηγορούν τη Μόσχα ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο, ενώ η Μόσχα αρνείται την όποια ανάμειξη.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ