Πέμπτη, 31 Ιούλιος 2014 13:42

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΛΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Με τον τίτλο «5.000 γιατροί από τη γείτονα», σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας για να καλύψει το άνοιγμα σε 20.000 γιατρούς και βοηθούς (ειδικευόμενους) που έχει, θα φέρει Έλληνες γιατρούς.

Οι «εισαγόμενοι γιατροί», σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εξειδικευτούν στο Πανεπιστήμιο, είπε ο τούρκος αξιωματούχος αποκαλύπτοντας παράλληλα πόσο ελλιπής είναι η ιατρική φροντίδα στην γειτονική χώρα...

Ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας επανήλθε στο θέμα των γιατρών από την Ελλάδα και αφού είπε ότι «έχουμε άνοιγμα 20.000 γιατρών», τόνισε: «Τα Πανεπιστήμιά μας θέλουν βοηθούς ιατρούς. Σήμερα σε όποιον χρειάζεται δέκα, δίνουμε τρεις. Στην Ελλάδα, οι γιατροί περιμένουν πολύ για την εξειδίκευση. Εάν κάνουμε την εξειδίκευσή τους στην Τουρκία και τους μάθουμε τούρκικα, θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας για βοηθούς ιατρούς. Εάν σήμερα έρθουν σε μας 10.000 γιατροί δε θα ενοχληθούμε. Δε θα είναι παραπανίσιοι».

Ακόμα ο κ. Μουεζίνογλου είπε, όπως έχει ξαναπεί βέβαια πριν από μερικούς μήνες, ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι απαιτούμενες νομικές ρυθμίσεις και θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο εκπαίδευσης για την εξειδίκευση σε συντονισμό με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο.

Μην πάτε Γερμανία, ελάτε Τουρκία
Ο κ. Μουεζίνογλου, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, είπε επίσης : «θα μιλήσουμε με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο (ΥΟΚ) και το υπουργείο Εξωτερικών. Στην Ελλάδα, οι γιατροί περιμένουν επί χρόνια για την εξειδίκευση. Εάν εμείς εδώ δώσουμε τη δυνατότητα εξειδίκευσης στους γιατρούς αυτούς στα Πανεπιστήμια της Τουρκίας θα αντιμετωπίσουμε την ανάγκη μας για βοηθούς ιατρούς και από την άλλη θα βρούμε διέξοδο στην ανάγκη μας για εξειδικευμένους γιατρούς. Έχουμε ανάγκη από 10.000 πρακτικούς ιατρούς και 20.000 εξειδικευμένους». Και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σε σοβαρό επίπεδο πλεόνασμα ιατρών υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία προέβη σε συμφωνία με 15.000 Έλληνες ιατρούς που μόλις αποφοίτησαν με τον όρο εργασίας 9 ετών».

Ανέφερε ακόμη το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, λέγοντας ότι στην Ελλάδα, η παιδεία στην ιατρική είναι σε υψηλό επίπεδο. «Θα πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματα της Ελλάδος αντί στη Γερμανία, στην Τουρκία. Εδώ υπάρχει υποδομή που μπορούν να κάνουν άνετα εξειδίκευση. Οι καθηγητές στα πανεπιστήμιά μας, μου ζητούν βοηθούς ιατρούς. Επίσης από την άλλη πλευρά επιθυμούμε να μετατρέψουμε την Τουρκία σε κέντρο υγείας της περιοχής».

Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ